בקצרה
מועדון העגלות הריקות היא פלטפורמה למגוון של תכנים, הרצאות, מפגשים וסדנאות שכולם מיועדים לנו: דתל"שים ודתל"שיות. המיזם נוצר כדי לתת מענה לצורך שעלה מהשטח - לחיבור, שיתוף, הזדהות, צמיחה משותפת וקהילה.
למה קוראים לנו ככה?
אנחנו סבורים שהשם משקף במדויק את מה שאנחנו מרגישים כלפי המקום שבאנו ממנו.
המונח "עגלה ריקה" הוא כינוי שרווח בקהילות דתיות רבות, משל לחילונות. המקור שלו נמצא במשל של החזון איש לבן גוריון. לפני כמה שנים יצא הפודקאסט של הארץ, עגלה ריקה, ולמרות שאין לנו שום קשר אליו, אנחנו בהחלט מוקירים את השימוש האירוני והמשעשע במונח, בהפוך על הפוך, בדיוק כמו השם שלנו. אנחנו לוקחים בעלות על הכינוי המעליב הזה וצוחקים עליו כי הרי בואו- אנחנו ממש לא עגלה ריקה, אלא להיפך- העגלה שלנו כדתלשים היא העגלה הכי מלאה שיכולה להיות.
אנחנו לוקחים את הטוב מכל העולמות: בוחרים בעצמנו מה להותיר מאחור מהמקום ממנו יצאנו, ומה לאסוף לעגלה שלנו מהמקום בו בחרנו לחיות.
בקיצער, זה הבית לכל מי שחבר במועדון המיוחד שלנו.
מי אנחנו
צוות המיזם מורכב ממנחי קבוצות מקצועיים, דתל"שים ודתל"שיות בעצמם, שמכירים את המורכבויות והאתגרים של דתלשים לעומק ועל בשרנו.
כל אחד ואחת מנשות הצוות מביאה פרספקטיבה אחרת על החיים אחרי המעבר מהעולם הדתי לחילוני (יציאה בשאלה, אם תרצו). כל איש צוות מביא את תחום הידע שלו, את הכלים, הנסיון והמיומנויות שלו.
במפגשים ובסדנאות שלנו, אנחנו עוסקים במורכבויות ובאתגרים שמלווים את יצירת הקשרים שלנו - הרומנטיים, המיניים החבריים והמשפחתיים. אנחנו לומדים יחד על מיניות בריאה, דייטינג ויצירת קשרים לקראת זוגיות ובתוך זוגיות. במועדון החברתי אנחנו עוסקים בזהות, בתרבות ובפערים שלנו מול המשפחה שבאנו ממנה ומול העולם החילוני. במועדון אנחנו מאפשרים מרחב למצוא בו שותפים לדרך ולחוויות שלנו.
מורן נקר
בת 33, נשואה לסיוון
במאית, יוצרת ומנחה רבת ניסיון לנוער, צעירים ובוגרים. בוגרת לימודי קולנוע במכללת ספיר, יוצרת סדרת הרשת "ארון הקודש" ששודרה בתאגיד השידור הציבורי כאן. בוגרת התוכנית למנהיגות בתרבות יהודית של מכון מנדל למנהיגות. בוגרת תוכנית ההכשרה של ארגון "דלת פתוחה" להנחיית קבוצות למיניות בריאה. דתל"שית ותיקה למעלה מ-15 שנה, בשלבים שונים בגיל ההתבגרות.
מקימת מיזם מועדון העגלות הריקות ומנחה סדנאות למיניות בריאה, אינטימיות ויצירת קשרים במסגרתו.
אלרן קרל
בן 28, ירושלמי
מנחה סדנאות ומרצה מן החוץ בבית הנשיא בנושאים של הקשבה ומנהיגות. מנחה בארגון איגי על מין מגדר ומיניות על הרצף הדתי. ובאופן עצמאי בנושאי יהדות וסטוריטלינג. בעל תואר שני במנהל ומדיניות ציבורית ובוגר המסלול בהנחיית קבוצות מאוניברסיטת תל אביב.
דתל״ש מוצהר תשע שנים, אבל על הרצף איפשהו כנראה. מנחה סדנאות במסגרת מועדון העגלות הריקות.
אביה דוד
בת 29
בוגרת תואר ראשון במזרח תיכון ומדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן. בעבר, מנהלת משר ד בפרויקט חינוך יהודי בתפוצות. ריכזה תוכניות קצרות לבני נוער שהגיעו לארץ לביקור מולדת. הובילה מסגרות בלתי פורמליות בעמק חפר. דתל"שית כעשור. מנהלת התפעול במועדון העגלות הריקות.
תומר אליאסיאן
בן 32, אבא לארבל
בוגר תוכנית "משעולים" במכללת אורנים, מנחה קבוצות לילדים, נוער וצעירים בשבע השנים האחרונות. ניהל את תחום ההדרכה ואת תחום ההתנדבות בעמותת 'רקפת' – הבית למתבגרים ובוגרים המתמודדים עם חרדה חברתית. בוגר תוכנית ההכשרה של ארגון "דלת פתוחה" להנחיית קבוצות למיניות בריאה. דתל"ש 14 שנה, מגיל 18.
מנהל פדגוגי של מועדון העגלות הריקות ומנחה סדנאות למיניות בריאה, אינטימיות ויצירת קשרים במסגרתו.
לורה מנינג
בת 29
בוגרת תואר ראשון בחינוך וחברה עם התמחות במוגבלויות, ובוגרת תוכנית ההכשרה של ארגון "דלת פתוחה" להנחיית קבוצות למיניות בריאה. עובדת בעשור האחרון במשרד החינוך ובהדרכת ילדים ונוער לחינוך מכיל לא.נשים עם מוגבלויות. מחוץ לארון הדתל"שי מזה כ-12 שנה. מנחה את חבריא ד'- קבוצה חברתית לדתל"שים במסגרת מועדון העגלות הריקות.
איך זה עובד?
המועדון הוא מיזם חברתי שפועל באמצעות תשלום של חבריו, בהתאם לתוכן או לסדנה.
היות שאנחנו לא עמותה, אלא יוזמה פרטית, ההשתתפות במרבית הסדנאות והתכנים שלנו היא בתשלום. עם זאת, תמיד אפשר להצטרף לאחד המפגשים החינמיים שלנו, לצפות ללא עלות בקורסים מקוונים בנושא אינטימיות ומיניות של דתלשים, שערכנו מתוך הסדנאות שלנו, וכמובן להגיע למפגש נסיון בעלות סמלית במועדון החברתי.
באתר מועדון העגלות הריקות מתפרסמים תכנים דתלשיים מכל הסוגים: קטעי וידאו, טורי קומיקס שעוסקים בחוויות דתל"שיות, ובכל שבועיים- פוסט אורח בבלוג שלנו. הכותבים והכותבות, כמובן, דתל"שים לגמרי.
המודל שלנו
מודל העבודה שלנו בנוי על שני עקרונות מפתח, שכל אחד מהם בנפרד ושניהם יחד נותנים מענה לאתגרים של דתלשים.
העיקרון הראשון הוא האיזון המגדרי. אנחנו מאמינים, שבתור מי שגדלו כל חייהם בהפרדה מבני המין השני, לא ניתן לתרגל יצירת אינטימיות במרחב מופרד, כיוון שזוהי ברירת המחדל שאחראית לחלק לא מבוטל מהקושי לעשות זאת בחיים שאינם מופרדים. הסדנאות שלנו בנויות תמיד מהרכב מעורב של 50/50 גברים ונשים, בדיוק כמו ייצוגם באוכלוסייה.
העיקרון השני הוא התהליכיות. העולם הדתי מעצם הגדרתו הוא עולם של חוק, מצוות והלכות. לכל דבר יש תשובה ברורה שעל פיה יש להתנהל בחיים. למי שהתרגלו כל חייהם לקבל תשובה ברורה לכל שאלה, יש ליצור תיקון בצורה של בלבול ושהייה במרחב של שאלה ללא תשובה. הסדנאות שלנו שמבוססות על תהליך הדרגתי של העמקת הקשר והאינטימיות בתוך הקבוצה. התהליך מאפשר לנו להתבלבל ביחד, לשאול שאלות ולהסתובב עם התהיות שלנו בין מפגש למפגש. כך, ניתן למזג בין המחשבות, התחושות והרגשות שיעלו בסדנה לבין החיים עצמם, תוך הדהוד של הסדנה בחיים ושל החיים בסדנה.
מועדון העגלות הריקות חבר כארגון (ומורן ותומר חברים גם באופן פרטי כמנחים) באגודה לחינוך מיני בישראל, ומחויבים לפעול על פי הקוד האתי שלה.
ה"אני מאמין" שלנו
אנחנו מאמינים בנו. בבני אדם, ברוח האנושית. חלק מאיתנו גם מאמינים בכוח עליון, באלוהים או בטבע. אבל אם נתייחס רגע לסוגיה המהותית שבבסיס הכמיהה הזו ל"אני מאמין", הרי שזה בדיוק הסיפור! דתלשים הם פורצי גדר, שואלי שאלות ומטילי ספקות. לא סתם קוראים לנו יוצאים בשאלה. אנחנו לא כפופים לאף פסק הלכה, ספרי חוקים או מצוות חיצוניות. עילת העילות וסיבת הסיבות נמצאת בתוכנו, כל אחד מאיתנו, כמי שבחרו לצאת לדרך משלנו, אנחנו האמונים על ההחלטות, אנחנו אלו שבוחרים בעצמנו בכל רגע ורגע כיצד לפעול ואיך להתנהג. זהו כוח העל הדתלשי שלנו - הטלת ספק מתמדת שמאפשרת לנו לבחור בעצמנו מתוך עצמנו. מוזמנים לצפות ולהאזין לתכנים וכתבות עלינו בתקשורת.